C-Tower
Composiet toren voor offshore wind turbines
De dimensies en het gewicht van offshore wind turbine torens en fundering nemen razendsnel toe vanwege de toenemende hoogte en power output per turbine. Daarnaast worden windparken op zee in steeds diepere wateren en verder van de kust geïnstalleerd. Masten van composiet zijn licht, zijn goed bestand tegen de omstandigheden op zee en hebben een grote ontwerpvrijheid. Met name de gewichtsbesparing en onderhoudsbesparing zijn voor de groeiende offshore wind industrie essentieel om de kosten van deze energie te reduceren.
Jules Dock Development heeft in samenwerking met kennisinstellingen WMC en TNO een composiet mast ontwikkelt voor de offshore wind industrie. Composieten materialen zoals vezelversterkte kunststoffen worden nu al gebruikt in de bladen van windturbines maar komen tot op heden nog niet terug in de torens van windturbines. Composieten materialen zijn in verhouding tot staal licht van gewicht en relatief onderhoudsvrij. Er zijn geen lasnaden of boutverbindingen die geïnspecteerd hoeven te worden en het materiaal kan niet roesten.
Gewichtsbesparing in gehele fundatie
Het composiet torenontwerp van Jules Dock levert een gewichtsbesparing op van 50% ten opzichte van een conventionele stalen toren. Daarnaast heeft de composiet toren een positief effect op het ontwerp van de stalen fundering, waarin 25% van het gewicht kan worden bespaard. Dit komt doordat het gewicht van de mast lager is, maar ook door een lagere eigenfrequentie.
Het is belangrijk rekening te houden met de dynamische belastingen en eigenfrequenties tijdens het ontwerpproces van de fundatie en toren. Fundatie ontwerpen met een eigenfrequentie onder de trillingsfrequentie is mogelijk door gebruik te maken van glasvezel versterkte composiet materialen. Door het aanpassen van de toren diameter, wanddikte, vezeloriëntatie en laminaatopbouw, wordt niet alleen de eigenfrequentie van de toren maar van de gehele fundering geoptimaliseerd.