Jules Dock Development » Hybride Boot

Hybride Boot

Ontwikkeling van een nieuwe vaarbeleving

Het eerste vaartuig dat Jules Dock op de markt wil brengen is een hybride boot. Dit vaartuig vormt het preconcept van de productlijn die we de komende jaren willen ontwikkelen. De hybride boot is een bijzondere combinatie van een waterfiets en een elektroboot. Deze recreatieboot is geschikt voor actie en ontspanning in uiteenlopende omgevingen en biedt allerlei doelgroepen een unieke ervaring. De ontwikkeling van deze boot is al in vergevorderd stadium en het product is in zijn concept al met succes op de markt geïntroduceerd. Het doel is om zo snel mogelijk een prototype te bouwen, zodat dit prototype aan de potentiële klanten gepresenteerd kan worden en de kinderziektes eruit gehaald kunnen worden.

De hybride boot heeft elektrische trapondersteuning waardoor de fietser altijd een steuntje in de rug heeft. Er kan daardoor een grotere afstand worden afgelegd dan bij een traditionele waterfiets, zonder daarvoor extra inspanning te leveren. Daarnaast kan er ook bij wind en tegenstroom gevaren worden. Dankzij de elektrische trapondersteuning kunnen ook oudere mensen of mensen met een conditionele beperking mooie waterfietstochten maken. De elektromotor is niet alleen milieuvriendelijk – omdat er tijdens het varen geen uitstoot is van CO2, stikstofoxide en fijn stof – maar ook stil en onderhoudsvriendelijk.

Zonnecellen op de boot leveren extra energie. Doordat de accu’s niet alleen aan wal maar ook tijdens het varen kunnen worden bijgeladen, wordt er voor de gebruiker een hoge mate van flexibiliteit gecreëerd. De huidige generatie zonnecellen is nog niet sterk genoeg om de accu’s volledig te vullen, maar het gebruik van deze technologie is een eerste stap in de goede richting. De boot laat zien dat er al heel wat mogelijk is. De technologie ontwikkelt zich snel, wat het mogelijk maakt om in volgende productieseries een steeds betere kwaliteit te leveren en indien gewenst de zonnecellen van de voorgaande series te vernieuwen. Het is voorstelbaar dat de techniek zich in de komende jaren zover ontwikkelt dat we in de toekomst een volledig zelfvoorzienend vaartuig hebben.

De combinatie van energie uit spierkracht en zonlicht met elektriciteit – opgewekt uit bij voorkeur duurzame energiebronnen – maakt dat de boot zeer duurzaam is in het gebruik.

De boot heeft een bedienings/controlepaneel. In het ontwerp van dit paneel is naast het esthetisch design veel rekening gehouden met de gebruiksvriendelijkheid; de knoppen en displays zitten op de juiste plaats en komen overeen met de functie die een gebruiker ervan verwacht. Op het paneel bevinden zich knoppen die de mate van trapondersteuning regelen en diverse displays. Af te lezen zijn naast de inhoud van de accu en de hoeveelheid opgewekte energie ook het aantal calorieën dat elke fietser verbruikt. Zo worden de gebruikers bewust van hun gezonde inspanning en enthousiast voor de activiteit. In de achterbak bevindt zich een vergrendelingknop voor het trapsysteem.

De boot wordt voortgestuwd door een schroef. Deze manier van voortstuwing is efficiënter dan door middel van een schoepenrad. We testen momenteel dit zeer efficiënte voortstuwingssysteem.

Top