Structural Engineering

Waarom composiet?

Composiet is een materiaal dat bestaat uit een kunststof matrix, zoals polyester, vinylester of epoxy hars, dat wordt versterkt door bijvoorbeeld glas- of koolstofvezels. Composiet kent vele voordelen ten opzichte van traditionele materialen. Zo kan met composiet een zeer hoge sterkte en stijfheid worden bereikt, terwijl het gewicht beperkt blijft. Daarnaast zijn composiet materialen resistent tegen corrosie wat het duurzaam en onderhoudsarm maakt. Daarnaast biedt de vormvrijheid van composiet de mogelijkheid voor dubbel gekromde producten, zoals rotorbladen voor windturbines, brugleuningen, gevelpanelen, en vele andere toepassingen.

Constructie eisen

Waar de mogelijkheden in composiet materialen eindeloos zijn, komen onze engineers op basis van meerdere jaren ervaring en uitgebreide kennis tot de meest geschikte materialen voor uw product. De eisen met betrekking tot chemische resistentie, brandwerendheid, vochtbestendigheid en uv-resistentie spelen hierbij vaak een belangrijke rol. De sterkte, stijfheid en weerstand tegen vermoeiing worden tot in detail geanalyseerd middels 3D CAD en CAE software. Tijdens het ontwerp wordt direct rekening gehouden met produceerbaarheid en kostprijs van uw product.

Materiaaleigenschappen van composiet

De structurele analyse van composiet materialen is anders dan het engineeren met traditionele materialen. Een composiet bestaat uit een combinatie van hars (polyester, vinylester of een epoxy), die door middel van vezels (glas-, koolstof of aramide) wordt versterkt. Daarnaast heeft composiet anisotrope eigenschappen, wat wil zeggen dat de mechanische eigenschappen zoals sterkte en stijfheid in iedere richting anders zijn. Het voordeel van anisotrope eigenschappen is dat op zeer specifieke posities in uw product de benodigde eigenschappen (zoals sterkte of stijfheid) kunnen worden gerealiseerd. Door deze anisotrope eigenschappen op de juiste manier te gebruiken, ontstaat een product wat lichter, sterker en duurzamer is in vergelijking met traditionele materialen.